Halloween i Svergie - När firar man?

|27/09, 2023

Halloween i Svergie - När firar man?

Halloween är årets kusligaste tid och är en relativ ny tradition här i Sverige, den kom i början av 1900-talet. I Usa firas alltid halloween den 31 oktober oavsett vilken veckodag det är. Men här i Sverige är folket lite förvirrade över vilket datum det är som gäller, efter som det inte är en officiell högtid här. 

Halloween eller All Hallow´s eve som det hette, betyder Alla Helgons afton och kommer egentligen från Irland. Irländarna tog med sig traditionen till Usa under 1800-talet och där mixades den ihop med andra traditioner och blev tillslut Halloween som vi känner till idag. Allt från att karva pumpor till att klä ut sig och gå bus eller godis.

När firar man då halloween i Sverige?

Jo omkring alla helgons dag som infaller den 4 november 2023. Man får vara beredd på att det kan komma läskiga figurer som ringer på dörrklockan någon gång mellan 27 okt - 6 november och kräver godis! 

Tips från oss är att gå bus eller godis dagen innan alla helgons dag alltså fredagen den 3 november. För att sedan fira halloween på just alla helgon dag den 4 november då den egentligen borde firas. 

Hur man firar helloween är upp till var och en, masker och dekorationer, god mat, godis, läskiga filmer, lekar och spel. Ja listan kan göras hur lång som helst. På nätet kan man hitta mer information om Halloween, mat och godis tips, maskerad kläder och mycket mer. Se vårt HALLOWEEN sortiment!